Her er kokkens festmeny, med enkle, rimelige og velsmakende retter. Ingrediensene finner du på din nærmeste dagligvare. Oppskriftene er beregnet til fire personer.


Fisk

Saltet torsk liggende

Lettsaltet torsk med stekt potet, sprøtt bacon og løk

 

160-200 gram saltet torsk per person
400 gram mandelpotet
100 gram bacon i skiver
2 stk sjalottløk (du kan bruke vanlig gul løk)
1 stk rødløk
2 dl Eplecider eddik (eller hvitvinseddik)
200 gram meierismør
100 gram frosne erter
Salt
Pepper

Slik gjør du:

 1. Ha poteter i en gryte og dekk med vann. Kok potetene til de er møre, men ikke overkokt. Sil av vannet og avkjøl potetene før du deler dem i to.
 2. Skrell og finhakk rødløk. Ha i en liten gryte og tilsett eddik. Tilsett vann slik at all løken er dekket av væske. Kok på lav varme til all væske har fordampet.
 3. Legg bacon utover etter stekebrett med bakepapir. Stek bacon gyllent og sprøtt på 180 grader varmluft. Avkjøl bacon etter steking, men ta vare på fettet, det skal du bruke til poteter.
 4. Bruk fettet fra baconet og bland sammen med potetene. Legg potetene utover et stekebrett med bakepapir og stek potetene på 180 grader varmluft til de er gyllen og sprø.
 5. Ha 200 gram smør i en gryte og kok på middelsvarmet til det gyllenbrunt og har en nøttete lukt. Avkjøl smøret litt og bland med rødløken.
 6. Erter koker du i 2 minutter i lettsaltet vann rett før serving. Sil av vannet og tilsett litt smør før servering.
 7. Kok opp vann i en gryte. Ha i fisken og la den trekke på lav varme til den begynner å flake seg lett. Ca 8-10 minutter. Ta fisken forsiktig opp av gryten og dra av skinnet.
 8. Server torsk med sprø poteter, sprøtt bacon, erter og løk-vinaigrette.


Vegetar

Sellerirot biff

Sellerirot «biff» med gulrot og hasselnøtter

 

1 stk stor sellerirot
1 kg gulrot
50 gr hasselnøtt
Meierismør
Persille
Stekeolje
Salt
Sitron

Slik gjør du:

 1. Frys 6 stk gulrot helst over natten. Dette gjør at du kan tilberede de fra fryst tilstand og som gi de en fantastisk sødme. Gulrøttene steker du lenge på middels varm i litt stekeolje til de er helt mør.
 2. Resten av gulrøttene skreller du og koker i vann med litt salt. Når de er ferdig kokt siler du av vannet og mikser til en pure i en blender eller med stavmikser. Bruk litt smør og vann for å justere tykkelsen. Smak til med salt og sitron.
 3. Kutt sellerirot i 2 cm tykke skiver. Bruk en utstikker eller skjær stykket litt rundt. Stek i en stekepanne på middelsvarme til biffen er mør, bruk litt stekeolje og tilsett smør på slutten. Smak til med litt sitronsaft og salt.
 4. Hasselnøttene rister du i ovnen på 180 grader i 10 minutter og fjerner skallet. Grovhakk nøttene.
 5. Plukk fine blader av persille som du skal bruke som en salat.
 6. Server sellerirot biff med gulrotkrem, steke gulrøtter, roastet hasselnøtt og persille.


Kjøtt

Lam stående

Lam med potet- og brokkolikrem, rødbeter og sopp

 
160-200 gram lammekoteletter per person
400 gram mandelpotet
1 stk brokkoli
50 gram spinat
2 stk rødbeter
100 gram østersopp (eller annen sopp)
Melk
Smør
Salt
Pepper
Sitron

Slik gjør du:

 1. Temperer lammet før du skal tilberede det, la det ligge på kjøkkenbenken i ca 60 minutter
 2. Ha rødbeter i en gryte og dekk med vann. Ha i litt salt. Kok rødbeter til de er møre, og ha i kaldt vann. Når rødbetene er avkjølt litt drar du av skallet. Kutt dem i båter og tilsett litt smør og sitronsaft. Smak til med salt og pepper før servering.
 3. Skrell poteter, ha i en gryte og dekk med vann. Sett poteter på kok.
 4. Mens poteter koker så kutter du brokkoli i grove biter. Disse koker du i 4-5 minutter i vann med litt salt. Tilsett spinat de siste minuttene. Sil av vannet og mos til pure, enten bruker du blender eller stavmikser. Brokkolipureen skal vendes inn i potetkremen før servering.
 5. Når potetene er møre siler du av vannet. Mos dem og spe inn litt melk mens de enda er varme. Ha i 2-3 spiseskjeer med smør. Vend i brokkolikremen. Juster tykkelsen på potetkrem med melk, smak til med salt og pepper
 6. Stek sopp lett gyllen i en stekepanne, ha i smør og smak til med salt.
 7. Krydre kjøttet med litt salt før du steker det gyllenbrunt på begge sider i en middels varm stekepanne med stekeolje. Når det er gyllent tilsetter du smør og øser over kjøttet. Snu stykkene én gang. Kjøttet skal stekes ca 3-4 minutter på hver side. Krydre med pepper og maldonsalt etter steking.
 8. Server lam med varme rødbeter, sopp og brokkoli og potetkrem.