Siderdampede blåskjell

Lokal sjømat

Laget av: Benedicte Jørgensen, Assisterende kjøkkensjef på Lysverket

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Siderdampede blåskjell

Middag

Enkel

Under 20 min

Ingredienser

Nok til 2 personer

500 g  små blåskjell

1 stk finhakket sjalottløk

80 g fersk ramsløk

10 stk ramsløkblomst – knopper

1 ss ramsløkskapers

1 ss ramsløkolje

200 g syrlig eplesider, eller eple- og stikkelsbærsider

70 g usaltet smør i små terninger

Blåskjell er det vanligste skjellet langs kysten, og perfekt i kombinasjon med lokal eplesider. Tilsett ramsløk i sesong så har du en real smaksbombe fra Vestland.

Slik gjør du

Finn en vid og lav gryte med lokk.

På høy varme, tilsett sjalottløk og blåskjell og dekk med lokk. Tilsett sideren etter ca. 30 sek og la blåskjellene dampe under lokk til de såvidt har åpnet seg.

Tilsett blomsterknopper, og kapers av ramsløk i blåskjellene. Begynn så å montere kraften ved å bevege lett på gryten og tilsett terning for terning med smør i, til du har en lettere kremet og samlet saus.

Til sist vender du inn ferske blad av ramsløk.

Server blåskjellene i dyp tallerken, hell over godt med saus og ramsløksolie.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.