Tangspeket kveite

Lokal sjømat

Laget av: Morten Tungesvik.

Morten er gründer og medeier i Bare Bergenske som består av Bare Vestland og Bare Restaurant. Han har også nylig vært med på å starte opp selskapet EkteMat.

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Tangspeket kveite

Middag

Enkel

40min

Ingredienser

Oppskriften er til 4 personer

Tangspeket kveite

1 stk kveitefilet – For eksempel Glitne

1 blomkålhode

1 pk grønnkål

1 dl seterrømme

1 stk sitron

Gressløk

Spekemiks

70 gram fint salt

30 gram sukker

5 gram tørket søl-pulver

Kveite regnes for å være en av de mest eksklusive fiskesortene vi har. Den har et delikat og fløyelsmykt kjøtt og egner seg derfor veldig godt som festmat. Vi har lange tradisjoner for å bruke kveite på Vestlandet, og i dag drives det også bærekraftig kveiteoppdrett på land i Sogn. Ved å speke fisken får du et fast og fint resultat. Her viser Morten Tungesvik deg hvordan han lager en av sine favorittretter, og gir deg samtidig tips til hvordan du kan bruke delene av fisken som blir til overs.

Slik gjør du

Fisken spekes i spekemiksen i omtrent 30 minutter før den skylles og tørkes godt på et klede.

Vask, rens og tørk grønnkålen, og del blomkålen opp i fine buketter. Halvparten av blomkålbukettene stekes i smør til de blir gyldne, og blandes deretter med rømme, som du smaker til med sitron og salt og svart pepper. Den resterende halvdelen trekkes rolig i syltelake.

Kutt fisken i ønskelig størrelse og brenn den lett med en brenner. Grønnkålen vendes med litt olje og brennes lett den også.

Anrett med blomkål, rømme og kål, så er retten klar til servering.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.