Speketallerken
Lokal tradisjonsmat
med jordskokkchips, dillmajones og syltet potet
Laget av: Tina Marie Dingsøyr Vik, sous chef på Restaurant 1877
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Speketallerken med jordskokkchips, dillmajones og syltet potet
Ingredienser
Oppskriften er til 4 personer
Et utvalg av lokal spekemat
Jordskokk chips
Jordskokker
Rapsolje
Urtemajones
2 eggplommer
1 ts fin Dijon sennep
5-6 dl rapsolje
1 liten bunt dill
Cayenne pepper
Sitron
Salt
Pepper
Urteolje
1 liten bunt dill, skogsyre, brønnkarse eller blomkarse
1 neve spinat
4-5 dl raps olje
Syltet potet
2 dl eplecider eddik
3 dl sukker
4 dl vann
Det produseres mye fantastisk spekemat på Vestlandet. Til denne speketallerkenen kan du bruke både fenalår og spekeskinke, eller annen spekemat fra lokale bønder og produsenter. Med tilbehør som karamelliserte nøtter, jordskokkchips, syltede poteter, urtemajones – og olje får det tradisjonelle spekefatet et moderne uttrykk med spennende smaker som vil imponere gjestene.
Slik gjør du
Jordskokk chips
Begynn med å vaske jordskokkene godt. Ha rapsolje i en kjele og varm opp til ca 180 grader. Høvl jordskokkene tynt på en mandolin, og ha dem så over i en skål med vann. Ta de ut av vannet, over på papir og tørk dem godt. Skivene friteres så i oljen til de er gyllen brune, vend de underveis. Ha dem så over på papir og salt dem lett. Samme fremgangsmåte kan også brukes til å lage potetchips men når potetskivene legges i vann lar vi de ligge der med rennende vann over i ca 10-15 minutter, slik at stivelsen går ut.
Urtemajones
Ha eggeplomme, sennep, litt salt, litt sitronjuice og litt cayennepepper i en bolle. Rør godt mens du sper på med oljen. Blir majonesen for tykk kan du ha i litt temperert vann. Når du har fått en tykk fin majones tilsetter du hakket dill. Kjør så majonesen raskt med en stavmikser for å få blandet dillen godt og vi får en fin grønn farge. Smak til med evt mer salt og sitronjuice.
Urteolje
Kjør ingrediensene med stav mikser eller blender til en fin grønn masse. Hell så over i en sil og la all den grønne fine oljen renne igjennom. Smak til med litt salt.
Syltet potet
Bruk 3-4 små poteter per person. Potetene skrelles og kokes så i saltet vann med litt hel svart pepper og laurbærblad til de er møre men har en litt fast kjerne. Ta de så ut av vannet og avkjøl dem. Så skrelles de og deles i fine biter, før du legger dem over i syltelaken.
Eple og agurk kuttes i tynne skiver på en mandolin ved anretning og formes slik du selv ønsker. Urter som passer godt til er for eksempel brønnkarse, blomkarse eller det du har tilgjengelig på kjøkkenet eller i hagen.