Rømmegrøt med blåmuggost

Lokal tradisjonsmat

Laget av: Tina Marie Dingsøyr Vik

Sous chef på Restaurant 1877

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Rømmegrøt med blåmuggost

Middag

Enkel

20-40min

Ingredienser

Oppskriften er til 4 personer

Rømmegrøt

5 dl seter rømme

2 dl hvetemel

5 dl H-melk

½ ts salt

100 g saltet smør

Karamelliserte hasselnøtter 

100 g sukker

100 g vann

50 g hasselnøtter

Jordskokk chips 

Jordskokker

Rapsolje

Blåmuggost

Ca. 50 g ost

Grøt har en spesiell plass i den norske mattradisjonen, med røtter som strekker seg tilbake til før brødbakingen. Tidligere ble grøt eller velling gjerne servert opp til flere ganger om dagen. Rømmegrøten er en av de finere grøttypene, og ble tradisjonelt servert til høytider og markeringer på Vestlandet. I denne varianten har Tina Marie Dingsøyr Vik gitt festmaten en ny vri ved å blande inn nok et tradisjonsprodukt, nemlig blåmuggost. Denne retten kan du servere som både forrett og hovedrett, og som et alternativ til den klassiske varianten med kanel, sukker og smør.

Slik gjør du

Rømmegrøt

Kok rømmen i ca 5 minutter. Sikt i ½ av melet og rør godt. Kok på svak varme til smøret pipler frem. Ta så av smøret med en skje, og spar på det til senere. Deretter rører du inn resten av melet og sper på med melken litt og litt. Rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca 5 minutter slik at melsmaken forsvinner, og grøten får ønsket konsistens. Smak så til med saltet.

Bruk smøret fra rømme grøten og tilsett ca 100 g saltet smør i en annen kasserolle. Sett på middels varme og la det småkoke til du får en gyllen brun farge. Sett så til side, og varm det forsiktig opp igjen ved servering.

Karamelliserte hasselnøtter

Kok opp vann og sukker og la det koke i ca 5 minutter til sukkerlaken er litt seig. Stek nøttene i ovnen på 160 grader i ca 5-7 minuter til de er gylne. Avkjøl. Ha nøttene mellom hendene og rull frem og tilbake til skallet går av. Du kan også kjøpe nøtter uten skall og bare steke dem. Del de så i 2 og legg de over i en sil. Hell sukker laken over nøttene 5-6 ganger. Legg nøttene over på ett brett med bakepapir og stek de i ovnen på 160 grader i 4-5 minuter slik at sukkerlaken karamelliseres. Til slutt avkjøler du dem.

Jordskokk chips

Begynn med å vaske jordskokkene godt. Ha rapsolje i en kjele og varm opp til ca 180 grader. Høvle jordskokkene tynt på en mandolin, og ha dem så over i en skål med vann. Ta de ut av vannet, over på papir og tørk dem godt. Skivene friteres så i oljen til de er gyllen brune, vend de underveis. Ha dem så over på papir og salt dem lett. Samme fremgangsmåte kan også brukes til å lage potetchips men når potetskivene legges i vann lar vi de ligge der med rennende vann over i ca 10-15 minutter, slik at stivelsen går ut.

Blåmuggost

Smuldre opp blåmuggosten i passelige biter og ha den over i en boks med lokk som du setter på kjøl. Den kalde osten tas på rett før servering. Server grøten med spekemat og brunet smør.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.