Persetorsk

Lokal sjømat

Laget av: Roy Lervåg, kjøkkensjef på Bien Restaurant

[/vc_row]

Lokalmat

Signaturretter

[/vc_row]

Oppskrift

Persetorsk med ertepuré og eple-smørsaus

Middag

Middels

Over 60 min

[/vc_row]

Ingredienser

Oppskriften er til 4 personer

1 kg torskefilet – Helst jevne fine ryggstykker med skinn.

4 ss sukker

4 ss salt

Ertepuré

1 pose frosne grønne erter (350g)

100 g smør

Salt

Eple-smørsaus

1 dl eplekonsentrat fra Innigo/Hardanger sideri*

0,5 dl fløte

2 ss epleeddik

250 g smør

Salt

Sitron

Tilbehør

Grønnsak etter smak og behag F.eks. grønnkål og gulrot

Urter og rogn til pynt

Fordel sukkersaltet over torskefileten og gni det lett inn. Legg to stykker med fisk med kjøttsiden mot hverandre, og legg fisken i en form eller fat med kant. Legg over et nytt fat eller f.eks. et skjærebrett. Finn noe tungt å sett oppå fatet slik at fisken blir presset/perset. Her kan du bruke hermetikk, noen liter med melk eller en jerngryte. Presset bør være på rundt 3 kg. Sett fisken som står under press, i kjøleskapet 1-2 døgn. Ved to døgn får fisken en fast og fin konsistens. Det vil danne seg en del veske i bunnen av formen, den helles ut etter halve tiden,.Samtidig snur du fisken, slik at den som ligger på bunnen blir no på toppen. Skyll fisken etter persingen.

Fisken dampes i ovn. Sett ovnen på 200 grader, og legg fisken med skinnsiden opp i en ildfast form. Ha i litt vann slik det såvidt dekker bunnen. Dekk den ildfaste formen med aluminiumsfolie. Sett den inn i ovnen i ca 10 – 15 min. Du kan sjekke om fisken er ferdig med et steketermometer. Den skal være ca 50 grader. Eller så kan du trykke lett på den og se om den flaker seg. La fisken hvile i ca 5 min. Løft av skinnet før servering.

Eple-smørsaus

Kutt smøret i terninger og hold det kaldt. Tilsett eplekonsentrat, eddik og fløte i en liten kasserolle og kok opp. Kok blandingen i ca 3 min.
Ha i ca 1/3 del av smøret og rør om. Ta pannen av platen og tilsett resten av smøret i 2-3 omganger. Smak til med salt og liten skvett av en sitron. Hold sausen lun til du skal bruke den, men pass på at den ikke koker.

*Dersom du ikke får tak i ferdig redusert eplekonsentrat så gjør du som følger: Ta 0,5 l ferskpresset eplejus (viktig å bruke en eplesort som har mye syre), og kok ned slik at du har igjen ca 1 dl. konsentrat.

Kok opp en kasserolle med lettsaltet vann (Du skal såvidt kjenne saltsmaken). Tilsett de frosne ertene og la de koke i 3-4 min. Sil av vannet. Ha ertene tilbake i kasserollen og tilsett smøret. Bruk en stavmikser og lag en purè. Smak til med litt salt om det trengs.

Servering

Server persetorsken med dine favorittgrønnsaker, eller for eksempel med melne poteter, gulrøtter og grønnkål eller spinat, som vaskes og surres lett med litt smør og salt i en panne. Skvis gjerne litt sitron over. Pynt gjerne fisken med rogn (laks, ørret, sild eller løyrom). og en bunt med urtespirer/ertekarse før servering.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.