Intervju med Åshild Røynstrand – Daglig leder for Møllendal Fetevare, Bergen Brunsj og Kaigaten Kaffebar. 

Intervju med Åshild Røynstrand – Daglig leder for Møllendal Fetevare, Bergen Brunsj og Kaigaten Kaffebar.  2560 2109 Matarena

«Et lysglimt i krisen»
Møllendal Fetevare gjør suksess mot alle odds

Publisert 16. april 2020

I dagens intervju møter vi Åshild Røynstrand – Daglig leder for Møllendal Fetevare, Bergen Brunsj og Kaigaten Kaffebar. 

Hvordan har korona-epidemien påvirket driften hos dere?

I Møllendalsveien har vi faktisk holdt åpent hele veien, og det har vært utrolig mye folk innom. Faktisk enda flere enn til vanlig. Vi har heldigvis ikke måtte permittere en eneste ansatt der. Det har virkelig vært et lysglimt i denne krisen. Jeg har blitt enda mer stolt av den lille perlen som for tiden ligger midt på en byggeplass for bybanen. På Bergen Brunsj og Kaigaten kaffebar mistet vi omsetningen over natten, så der måtte vi bare stenge. Nå har vi endelig kunne åpne igjen. Det er ikke så mange kunder akkurat nå første åpningsdag, men vi håper at de kommer etterhvert når de ser at vi har åpent. Vi har en del bookinger fremover så det ser lovende ut.

Hvorfor tror du det har gått så bra i Møllendalsveien i denne perioden?

Jeg har fundert mye det. Personlig tror jeg at konseptet med fetevare-salg passer godt inn i tiden. Vi har veldig mye take away og varer som er lett å ta med seg, sånn som pizza og kaffe og gourmetprodukter. Også selger vi mye oster og skinker som folk tar med seg hjem for å kose seg med. Fetevaren ligger dessuten midt på turstien, og nå er det er jo veldig mange som er ute og går tur. Folk har også virkelig slått ring rundt oss og vært flinke til å bruke oss, og det har vært veldig hyggelig. Mange av kundene er utrolig glade for å se at vi holder åpent, og sier det gjerne til oss når de er innom. Det gir utrolig god energi og en veldig positiv stemning.

Hvilke endringer har dere måtte gjøre i forbindelse med korona?

Vi har tilpasset i tråd med smittevernet med færre stoler og bord, og antibac lett tilgjengelig. Nå er det kun fire bord inne og tre ute på Møllendal Fetevare, så det er lett å holde god avstand for kundene. Vi gjør det samme nå på Bergen Brunsj og i kaffebaren. Vi har selvfølgelig også ekstra godt renhold, spriter bankterminaler og har tatt bort vannstasjonene. Også har vi tatt bort alt av bestikk og slikt, sånn at ingen kan pille på det som står fremme

Hvordan arbeider dere med gjenåpningen nå?

Nå forsøker vi å trekke folk inn og gjøre det ekstra hyggelig her. Vi prøver å være aktive i sosiale medier og sette dørene åpne og pynte med blomster, slik at folk legger merke til at vi har åpent. Vi har også fått på plass en ny uteservering i Kaigaten, og det har blitt veldig fint. Der har vi sol helt til den går ned om kvelden. 

Hvordan har konseptet deres endret seg underveis?

Vi har jobbet mye med å sette samme forskjellige pakker, som frokostpakker, ost- og skinkepakker og pizzapakker, og gått mer over til take away i Møllendalsveien. Men ellers har vi stort sett holdt på som før. På Bergen Brunsj har vi nå en litt kortere meny, men med de samme gode brunsj-serveringene inspirert av Bergen og Buenos Aires. Også har vi en egen barnebrunsj. Vi vurderte å begynne med ta-med-mat herfra også men var litt usikre på om det ville lønne seg. Her kommer folk mer for å oppleve fellesskapet og gleden av å skåle i bobler og være sammen, så konseptet passet ikke helt for take away syntes vi. Kaigaten kaffebar hadde nettopp åpnet når vi gikk inn i koronakrisen, så det var selvfølgelig spesielt utfordrende siden vi nettopp hadde satset og investert. Januar og februar er alltid tøffe måneder så krisen kom jo på et veldig ubeleilig tidspunkt. Samtidig har vi fått mulighet til å tilpasse oss mens vi har hatt stengt. Vi har vi fått på plass skjenkebevilling og laget til en større butikkavdeling i Kaigaten Kaffebar, så det har også gitt oss muligheten til å tenke fremover.

Hva er den største utfordringen akkurat nå synes du?

Jeg vil si likviditeten har vært det største problemet. Også er det jo utfordrende for de ansatte. Mange av dem venter på dagpenger enda. Vi opplever også at det er stillere i sentrum nå enn det gjerne er utenfor. Inntrykket jeg sitter igjen med nå er at de som ligger litt utenfor har klart seg bedre enn sentrumsbedriftene. Så det blir viktig at kundene kommer og støtter opp om restaurantene og butikken i sentrum slik at vi klarer å holde liv i dem. De store butikkene klarer seg jo, men de små aktørene sliter. Heldigvis virker det som om folk har vært flinke til å bruke nabolagsstedene, og at folk søker seg til de stedene de føler tilhørighet til, slik de har gjort på Møllendal Fetevare. Det gir en veldig god nabolagsfølelse. Jeg føler vi har kommet fint igjennom det verste nå og tror vi skal klare å holde åpent på alle stedene uten å tape så mye på det. Så lenge vi klarer å dekke varekostnader og kostnader til personale, så er det bedre å holde åpent enn å holde stengt. Folk er glade for å se åpne dører igjen.

Hva mener du er det viktigste som må gjøres fremover for restaurantnæringen?

At folk bruker byen slik at vi klarer å holde liv i sentrum. Vi er jo ikke pålagt å stenge men avhengig av etterspørsel. Min opplevelse er at det er helt trygt og forsvarlig å holde åpent og servere på den måten man gjør nå, med de gode smittevernstiltakene som er innført. Det som blir viktig fremover er at vi alle følger opp, og at med en gang noen blir syke så må de holde seg hjemme. Jeg synes vi må åpne opp igjen forsiktig med gode forhåndsregler, og da tror jeg det går bra.

Tror du vi vil se noen varige endringer i mattilbud og på restauranter fremover?

Jeg er jo litt redd for at de som har satset blir litt restriktive, på grunn av endringen i økonomi og forutsigbarhet. Men vi styres jo bare av gjestene, så jeg håper etterspørselen fremdeles er der. Bergen var i en veldig fin flyt med mange nye konsept, byen første Michelin-stjerne og mange som satset. Det er en positiv trend som jeg håper fortsetter nå når vi kommer oss ut av krisen. Jeg har innsett at restriksjonene kommer til å pågå en stund, og at vi får et roligere år ut 2020 enn det vi hadde trodd. Men jeg tror samtidig at det bli mer fokus på lokale råvarer, og det er veldig positivt. Lokale råvarer har vært viktig for oss hele veien og det kommer vi til å fortsette å satse på fremover også.

Hva ser du selv frem til når ting går tilbake til normalt?

Jeg gleder meg til det blir liv i Bergen sentrum igjen, og at folk kan klemme og skåle. Det er jo mye positivitet for tiden men jeg håper også at det snart blir enda mer bevegelse. Bergen Brunsj er jo et treffpunkt for mange venner som går ut for å treffes. Vi merker jo at folk er mer anspente og tilbakeholdne når de først møtes nå. Vi har ganske mange bestillinger men det er tydelig at folk holder litt igjen og ikke avtaler og treffes større grupper. De fleste gjestene kommer to og to. Jeg gleder meg til folk kan treffes og bare ha det kjekt igjen sammen.

Takk til Bergen kommune for støtte til spalten.