Her kan du feire persetorskens dag
Publisert 21. januar 2022
I 2019 vedtok Bystyret i Bergen at den kjente og kjære bergensretten, persetorsk, skulle hedres med en egen merkedag. I vintermånedene er torsken på sitt beste, noe som gjør januar til en perfekt måned å feire denne velsmakende retten i.
Den tradisjonelle retten består av sukret og saltet torsk som blir lagt i press, og er kanskje den mest særegne identitetsbæreren for det bergenske kjøkkenet følge kokk og restauratør Gard Haugland på Bien. Perse er et annet ord for å presse, og det er slik retten har fått sitt navn. Kombinasjonen av sukker og salt gjør at den elegante fisken blir fastere og skiver seg i fine flak, samtidig gir det fisken en rund og delikat smak som er helt særegen for denne delikatessen.
Det finnes mange gode oppskrifter på persetorsk, men dersom du ikke har tid til å lage den selv kan du nyte retten hos:
- Bien Basar: Fast på menyen
- Fjellskål: Alle dager i uken frem til påske. Serveres i restaurant, selges i disk og tilbys som Home Kit.
- Bryggeloftet & Stuene: 28. og 29. januar
- Bryggen Tracteursted: Fra 28. januar og frem til påske
- 26 North: Fra 24. til 29. januar
- Fish me: Fra 26.januar til 30. januar
- Matbaren på Zander K Hotel: 28. januar
- Enhjørningen Sjømatrestaurant: 28. januar
- Restaurant Opus XVI: 28. januar
Listen oppdateres fortløpende