Bøkling-rilettes
Lokal sjømat
med flatbrød og syltet løk
Laget av: Bjarte Finne, kjøkkensjef på Fretheim Hotel i Flåm
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Bøkling-rillettes med flatbrød og syltet løk
Ingredienser
Til 4 porsjoner
Bøkling-rillettes
100 gr bøkling
80 gr smør
20 gr creme fresh
Syltet løk
1 dl eplecidereddik
2 dl sukker
3 dl vann
Stjerneanis, tørket korianderfrø og sennepsfrø.
3 rødløk små
Bøkling er varmrøykt småsild og ekte tradisjonsmat som har blitt spist av vestlendinger helt siden middelalderen. Det er på vinterstid tørkeforholdene her er aller best, og da er silda også passe feit og egner seg bra til røyking. I denne oppskriften brukes bøklingen til å lage rillettes, en grov paté-lignende metode. Rillettes egner seg ypperlig på flatbrød, som snacks eller til forrett.
Slik gjør du
Rens bøklingen for skinn og ryggbeinet, ha det i en food prosessor og kjør det til en glatt farse. Press farsen gjennom en fin sikt slik at du blir kvit alle beinene. Farsen kan severes direkte flatbrød eller man kan støpe den i en form.
Kok opp vann, eddik, sukker og tørket urtene. La det småkoke til sukkeret har løst seg opp.
Rens løken og skjær den i tynne skiver eller del dem i to og ta ut båtene. Legg løken over i den varme laken og trekk kasserollen til side. La løken ligge og avkjøle seg i laken (ha gjerne alt over på et sylteglass med tett lokk).
09