Bøkling-rilettes

Lokal sjømat

med flatbrød og syltet løk

Laget av: Bjarte Finne, kjøkkensjef på Fretheim Hotel i Flåm

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Bøkling-rillettes med flatbrød og syltet løk

Smårett

Middels

30min

Ingredienser

Til 4 porsjoner

Bøkling-rillettes

100 gr bøkling

80 gr smør

20 gr creme fresh

Syltet løk

1 dl eplecidereddik

2 dl sukker

3 dl vann

Stjerneanis, tørket korianderfrø og sennepsfrø.

3 rødløk små

Bøkling er varmrøykt småsild og ekte tradisjonsmat som har blitt spist av vestlendinger helt siden middelalderen. Det er på vinterstid tørkeforholdene her er aller best, og da er silda også passe feit og egner seg bra til røyking. I denne oppskriften brukes bøklingen til å lage rillettes, en grov paté-lignende metode. Rillettes egner seg ypperlig på flatbrød, som snacks eller til forrett.

Slik gjør du

Rens bøklingen for skinn og ryggbeinet, ha det i en food prosessor og kjør det til en glatt farse. Press farsen gjennom en fin sikt slik at du blir kvit alle beinene. Farsen kan severes direkte flatbrød eller man kan støpe den i en form.

Kok opp vann, eddik, sukker og tørket urtene. La det småkoke til sukkeret har løst seg opp.

Rens løken og skjær den i tynne skiver eller del dem i to og ta ut båtene. Legg løken over i den varme laken og trekk kasserollen til side. La løken ligge og avkjøle seg i laken (ha gjerne alt over på et sylteglass med tett lokk).

 

09

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.