Kald kokt laks fra Hardanger
Lokal sjømat
Kald kokt laks er tradisjonell festmat fra Hardanger. I denne oppskriften serveres retten med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.
Laget av: Øyvind Vestrheim fra Spesialgrossisten Troye
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
KALD KOKT LAKS
Ingredienser
Laksefilet, 90 g pr porsjon
KOKELAKE
3 l vann
1,5 dl salt
2 laubærblad
4 svarte pepperkorn
SYLTET AGURK
3 dl vann
1 agurk
1 dl eplesidereddik
2 dl sukker
TILBEHØR
150g smør
4 dl rømme
2 egg
4 medium poteter
1 liten bunt dill
1 liten bunt gressløk
1 rødløk
Flatbrød
Slik gjør du
Kok opp vann, eddik og sukker til alt sukkeret har løst seg opp. Avkjøl laken. Skrell agurken og del den i to på langs og skrap ut kjernen. Kutt agurken i cm tykke skiver på tvers. Legg bitene i en skål og dekk med laken. La agurken stå i tre timer før bruk.
Legg laksen over i en dyp form. Ha vann, salt, svar pepper og laubærblad i en kasserolle og kok til saltet har løst seg opp. Hell laken over fisken og avkjøl. Ta laksen opp av laken og la den tørke før du legger over på tallerkenen.
Ha smøret i en kasserolle og sett det til bruning til det får en nøttebrun farge. Ikke sil av «bunnfallet» – der sitter mye av den gode smaken.
Kok opp potetene med dill i saltet vann, og kutt så i biter. Heng rømmen i kaffefilter natten over, og ha den over i en sprøytepose. Kok eggene i ca. 12 minutter. Avkjøl i kaldt vann, skrell og kutt i små terninger. Finhakk gressløk, rødløk og bland sammen. Anrett alle ingrediensene med kreativ kunstferdighet på porsjonstallerkener. Så er retten klar til servering.