Kald kokt laks fra Hardanger

Lokal sjømat

Kald kokt laks er tradisjonell festmat fra Hardanger. I denne oppskriften serveres retten med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Laget av: Øyvind Vestrheim fra Spesialgrossisten Troye

 

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

KALD KOKT LAKS

Middag, smårett

Enkel

Under 20min

Ingredienser

Laksefilet, 90 g pr porsjon

KOKELAKE

3 l vann

1,5 dl salt

2 laubærblad

4 svarte pepperkorn

SYLTET AGURK

3 dl vann

1 agurk

1 dl eplesidereddik

2 dl sukker

TILBEHØR

150g smør

4 dl rømme

2 egg

4 medium poteter

1 liten bunt dill

1 liten bunt gressløk

1 rødløk

Flatbrød

Slik gjør du

Kok opp vann, eddik og sukker til alt sukkeret har løst seg opp. Avkjøl laken. Skrell agurken og del den i to på langs og skrap ut kjernen. Kutt agurken i cm tykke skiver på tvers. Legg bitene i en skål og dekk med laken. La agurken stå i tre timer før bruk.

Legg laksen over i en dyp form. Ha vann, salt, svar pepper og laubærblad i en kasserolle og kok til saltet har løst seg opp. Hell laken over fisken og avkjøl. Ta laksen opp av laken og la den tørke før du legger over på tallerkenen.

Ha smøret i en kasserolle og sett det til bruning til det får en nøttebrun farge. Ikke sil av «bunnfallet» – der sitter mye av den gode smaken.

Kok opp potetene med dill i saltet vann, og kutt så i biter. Heng rømmen i kaffefilter natten over, og ha den over i en sprøytepose. Kok eggene i ca. 12 minutter. Avkjøl i kaldt vann, skrell og kutt i små terninger. Finhakk gressløk, rødløk og bland sammen. Anrett alle ingrediensene med kreativ kunstferdighet på porsjonstallerkener. Så er retten klar til servering.

 

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.