Kjøttsuppe
Lokal kjøttrett
med svineknoke og «mini-raspeball»
Laget av: Raymond Grimstad fra Dilla Holding og matbloggen Kokken og Konditoren
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Kjøttsuppe med svineknoke og «mini-raspeball»
Ingredienser
Oppskriften er til 4 personer
Kjøttsuppe
1 stk røkt svineknoke
2 stk løk
2 stk gulrot
½ stk purreløk
½ stk sellerirot
Vann
Mini-raspeball
200 gr skrelt mandelpotet
2 stk eggeplomme
50 gr siktet hvetemel
50 gr fast ost (bruk gjerne lokal ost)
Salt og pepper
Urteolje
Nok urter til av du kan fylle opp til 3 dl i en blender (bruk gressløk, persille eller ramsløk)
2 dl raps- eller solsikkeolje
Grønnsaker
2 stk gulrot
½ stk purreløk
½ stk sellerirot
I denne retten kombineres to klassikere, kjøttsuppe og raspeballer, til en moderne rett med lange tradisjoner.
Slik gjør du
- Ha svineknoken i en gryte og dekk med rikelig med vann. Tilsett løk, gulrot, purreløk og sellerirot du har skrelt og kuttet i grove biter.
- Kok svineknoken i 4-5 timer på lav varme til kjøttet løsner lett fra beinet, da er den ferdig.
- Ta knoken ut av kraften når den er ferdig kokt og rens den for skinn, bein og sener mens den enda er litt varm. Avkjøl kjøttet og kutt i fine biter.
- Sil kraften og smak på den, er den for salt kan du vanne den litt ut, smaker den litt lite kan du koke den litt inn.
- Kok potetene til de er gjennomkokt, de må ikke fosskoke. Press de kokte potetene gjennom en sil og bland inn eggeplomme, siktet hvetemel, raspet ost. Kna deigen godt sammen.
- Lag små baller (på størrelse med en mellomstor klinkekule). Kok i lettsaltet vann i 2-3 minutter til de begynner å flyte. Ta ut av vannet og legg i en avlang form med litt godt smør.
- Ha urtene i en blender sammen med olje og miks sammen. Kok opp under omrøring og sil.
- Kutt grønnsaken i fine biter og kok i lettsaltet vann til de er mør
Servering:
Varm opp mini-rapseball, kjøtt og grønnsaker i litt av buljongen. Anrett pent i en dyp tallerken og tilsett 1 ss urteolje. Hell over varm buljong ved servering.
Server suppen med litt godt brød og smør til.