Plukkfisk

Lokal sjømat

Laget av: Morten Tungesvik.

Morten er gründer og medeier i Bare Bergenske som består av Bare Vestland og Bare Restaurant. Han har også nylig vært med på å starte opp selskapet EkteMat.

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Plukkfisk

Middag

Enkel

Under 60 min

Ingredienser

Oppskriften er til 4 personer

Plukkfisk

1,5 kg Mandelpotet

150 gram usaltet smør

100 gram Hvit fisk

1 stk purreløk

50 gram godt bacon

Gressløk

Salt og svart pepper

 

Syltelake

2 dl vann

1 dl eplesider eddik

10 gram salt

30 gram sukker

Plukkfisk er ekte husmanskost fra Hordaland og tradisjonell rett fra Vestland. Dette er en perfekt måte å bruke opp rester på dersom du har ekstra poteter eller fisk igjen fra tidligere middager. Oppskriften kan lages med alle typer hvit fisk, ut fra hva du har tilgjengelig og hva som er i sesong akkurat nå.

Slik gjør du

Skrell potetene og kutt i biter. Skyll dem godt i kaldt vann til all stivelse er borte, ca 30 minutter. Kok potetene i lettsaltet vann, sil av og damp dem tørre i pannen etterpå (jo tørrere, jo bedre). Deretter moser du dem sammen.

Fisken saltes lett med havsalt i 10 minutter, skylles og tørkes på klede.

Stek baconet sprøtt med litt olje og smør, før du siler det. Ta vare på fettet og stek fisken lett i det.

Purreløken vaskes og kuttes i ønskede biter, og trekkes mør i syltelake. Når du lager syltelaken blander du alle ingrediensene i en kjele og gir det et oppkok. Når sukkeret og saltet er oppløst er den klar til bruk.

Smelt smør i en kjele, rør potetmosen inn og rør deretter inn den lettstekte fisken.

Til slutt smaker du til med salt og svart pepper, og serverer med syltet purreløk, crispy bacon, baconfett og finkuttet gressløk.

 

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.