Prinsefisk

Lokal sjømat

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Laget av: Adam Schive Bjerck, eier av Bjerck Restaurant & Bar

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Prinsefisk

Middag

Enkel

45 min

Ingredienser

Til 4 porsjoner

INGREDIENSER

4 porsjonstykker torsk

8 stk hvit asparges

2 stk persillerøtter

200 g grønnkål

2 dl fiskekraft

2 dl blåskjellkraft

1 dl fløte

2 ss smør

2 ss créme fraîche

Reker

Småpoteter

Butterdeig

1 laubærblad

Dill

Salt

Pepper

Sitron

Prinsefisk er mat for kongelige, og en tradisjonsrett som har blitt servert i Bergen i mer enn 150 år. Det sies at retten fikk navnet sitt i 1856 da Bergen fikk besøk av Kronprins Carl som var utnevnt til visekonge i Norge. Retten ble servert under en kommunal middag med 150 gjester der navnet prinsefisk sto på menyen. Det var der retten fikk navnet vi kjenner i dag, men selve oppskriften har røtter enda lenger tilbake i tid. Prisefisk er dampet torsk i fløtesaus med krepsehaler eller reker. 

Slik gjør du

  1. Sett på ovnen på 220 grader
  2. Kok opp 2 l vann med de tykkeste dillkvistene (som er igjen etter du har plukket dilltoppene), laubærblad, 2 ss salt,
  3. Sett potene på kok sammen med litt salt og kok ca 20 minutter, ha i nok vann sånn at du får plass til mer grønnsaker i samme gryte.
  4. Ha fiskekraft, blåskjellkraft og fløte i en kjele, og reduser til ca halvparten. Kjør inn smør og créme fraîche med stavmikser og smak til med sitronsaft og salt.
  5. Kutt butterdeigen i trekanter eller annen ønsket form, og stek de i ovnen i ca 5 minutter.
  6. Skrell asparges og persillerot og kutt i ønsket størrelse.
  7. Rens rekene.
  8. Trekk torsken i det tilsmakt vannet i ca 6-10 minutter, tiden kommer litt an på størrelse på fiskestykket.
  9. Kok aspargesene i ca 3 minutter og persilleroten i 3-5 minutter i samme kjele som potetene.
  10. Når torsken er ferdig, server med sausen, grønnsakene pillede reker, butterdeigsnipper og dill.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.