Prinsefisk
Lokal sjømat
med reker, asparges, persillerot og butterdeig.
Laget av: Adam Schive Bjerck, eier av Bjerck Restaurant & Bar
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Prinsefisk
Ingredienser
Til 4 porsjoner
INGREDIENSER
4 porsjonstykker torsk
8 stk hvit asparges
2 stk persillerøtter
200 g grønnkål
2 dl fiskekraft
2 dl blåskjellkraft
1 dl fløte
2 ss smør
2 ss créme fraîche
Reker
Småpoteter
Butterdeig
1 laubærblad
Dill
Salt
Pepper
Sitron
Prinsefisk er mat for kongelige, og en tradisjonsrett som har blitt servert i Bergen i mer enn 150 år. Det sies at retten fikk navnet sitt i 1856 da Bergen fikk besøk av Kronprins Carl som var utnevnt til visekonge i Norge. Retten ble servert under en kommunal middag med 150 gjester der navnet prinsefisk sto på menyen. Det var der retten fikk navnet vi kjenner i dag, men selve oppskriften har røtter enda lenger tilbake i tid. Prisefisk er dampet torsk i fløtesaus med krepsehaler eller reker.
Slik gjør du
- Sett på ovnen på 220 grader
- Kok opp 2 l vann med de tykkeste dillkvistene (som er igjen etter du har plukket dilltoppene), laubærblad, 2 ss salt,
- Sett potene på kok sammen med litt salt og kok ca 20 minutter, ha i nok vann sånn at du får plass til mer grønnsaker i samme gryte.
- Ha fiskekraft, blåskjellkraft og fløte i en kjele, og reduser til ca halvparten. Kjør inn smør og créme fraîche med stavmikser og smak til med sitronsaft og salt.
- Kutt butterdeigen i trekanter eller annen ønsket form, og stek de i ovnen i ca 5 minutter.
- Skrell asparges og persillerot og kutt i ønsket størrelse.
- Rens rekene.
- Trekk torsken i det tilsmakt vannet i ca 6-10 minutter, tiden kommer litt an på størrelse på fiskestykket.
- Kok aspargesene i ca 3 minutter og persilleroten i 3-5 minutter i samme kjele som potetene.
- Når torsken er ferdig, server med sausen, grønnsakene pillede reker, butterdeigsnipper og dill.