Raspeballer
Lokal kjøttrett
med stekt bacon, stekt purreløk og sennepssaus
Laget av: Johnny Dugstad, kjøkkensjef hos Søtt+Salt
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Raspeballer med bacon, purre og sennepssaus
Ingredienser
Oppskrift for 2 porsjoner
Raspeballer
Dette holder til 8 små raspeballer
125 gr kokt potet (avkjølt)
225 gr rå potet(helst asterix)
80 gr byggmel
2 liter røykt svineknokekraft (du kan gjerne bruke kraft som er laget av saltkjøtt istedenfor)
3dl mørkt øl
Smørsaus
½ dl fløte
1ss grov sennep
100gr usaltet smør
Tilbehør
1 purreløk
Bacon
Evt. Karse
Slik gjør du
Kjært barn har mange navn. Raspeballer er typisk tradisjonsmat på Vestlandet, men også flere steder i landet der retten går under navn som «klubb», «komle» eller «potetball». Da potet ble vanlig i Norge på 1800-tallet ble det eksperimentert mye med hvordan man kunne drøye melet med potet og resultatet ble velsmakende oppskrifter som potetlefser, potetkaker, flatbrød med potet og raspeballer. I denne oppskriften kommer Johnny Dugstad med tips til nytt og smakfullt tilbehør. Slik går du frem for å lage raspeballer med bacon, stekt purreløk og sennepssaus:
- Press de kokte potetene gjennom en grov sil oppi en bolle, rasp rå potet, tilsett byggmel og bland alt godt sammen.
- Det skal ha en klissete konsistens men fast nok til og forme de som en ball. Det er bedre med for lite mel enn for mye da de smaker bedre med ikkje så «pene» raspeballer enn gummiballer.
- Kok opp kraft og øl sammen. Bruk en skje dyppet i vann til og forme «ballene» til et egg, ha de direkte i kraften når den koker. Kokes i ca 15-20 min.
- Kok opp fløten og tilsett sennep. Skru ned temperaturen og reduser til ca halvparten av vesken har kokt ut.
- Spe på med romtemperert smør i terninger mens du pisker godt.
- Smak til med salt, pepper og litt eddik.
- Rens 1 stk purreløk og skjær den i ringer på ca 2 cm.
- Stek purreløken lett med 2 ss smør (ca 1 min) og tilsett eplesider-eddik på slutten.
- Smak til med litt sukker eller sirup.
- Stek baconbitene.
- Anrett på asjett med litt karse på toppen.