Raspeballer

Lokal kjøttrett

med stekt bacon, stekt purreløk og sennepssaus

Laget av: Johnny Dugstad, kjøkkensjef hos Søtt+Salt

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Raspeballer med bacon, purre og sennepssaus

Middag

Middels

60 min

Ingredienser

Oppskrift for 2 porsjoner

Raspeballer

Dette holder til 8 små raspeballer

125 gr kokt potet (avkjølt)

225 gr rå potet(helst asterix)

80 gr byggmel

2 liter røykt svineknokekraft (du kan gjerne bruke kraft som er laget av saltkjøtt istedenfor)

3dl mørkt øl

Smørsaus

½ dl fløte

1ss grov sennep

100gr usaltet smør

Tilbehør

1 purreløk

Bacon

Evt. Karse

Slik gjør du

Kjært barn har mange navn. Raspeballer er typisk tradisjonsmat på Vestlandet, men også flere steder i landet der retten går under navn som «klubb», «komle» eller «potetball». Da potet ble vanlig i Norge på 1800-tallet ble det eksperimentert mye med hvordan man kunne drøye melet med potet og resultatet ble velsmakende oppskrifter som potetlefser, potetkaker, flatbrød med potet og raspeballer. I denne oppskriften kommer Johnny Dugstad med tips til nytt og smakfullt tilbehør. Slik går du frem for å lage raspeballer med bacon, stekt purreløk og sennepssaus:

  1. Press de kokte potetene gjennom en grov sil oppi en bolle, rasp rå potet, tilsett byggmel og bland alt godt sammen.
  2. Det skal ha en klissete konsistens men fast nok til og forme de som en ball. Det er bedre med for lite mel enn for mye da de smaker bedre med ikkje så «pene» raspeballer enn gummiballer.
  3. Kok opp kraft og øl sammen. Bruk en skje dyppet i vann til og forme «ballene» til et egg, ha de direkte i kraften når den koker. Kokes i ca 15-20 min.
  4. Kok opp fløten og tilsett sennep. Skru ned temperaturen og reduser til ca halvparten av vesken har kokt ut.
  5. Spe på med romtemperert smør i terninger mens du pisker godt.
  6. Smak til med salt, pepper og litt eddik.
  7. Rens 1 stk purreløk og skjær den i ringer på ca 2 cm.
  8. Stek purreløken lett med 2 ss smør (ca 1 min) og tilsett eplesider-eddik på slutten.
  9. Smak til med litt sukker eller sirup.
  10. Stek baconbitene.
  11. Anrett på asjett med litt karse på toppen.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.