Russedessert
Lokal dessert
med karamellisert hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy
Laget av: Bjarte Finne, kjøkkensjef på Fretheim Hotel i Flåm
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Russedessert med hvit sjokolade og stikkelsbær
Ingredienser
Til 4 porsjoner
4 dl Saft etter ønsket smak
6 dl vann
1 ss sukker
90 g semulegryn
200 g hvit sjokolade
Russedessert er en søt og luftig klassiker laget på saft og semulegryn. Dette er en nostagisk rett som vil bringe frem barndomsminner for mange. Den er også kjent som trollgrøt, og kan tilpasses med friske bær og eventuelt serveres med vaniljesaus.
Slik gjør du
Kok opp saft og vann, ha i sukker. Tilsett semulegryna og kok i ca 15 minutter. Ta gryten av platen og i en bolle og pisk den i en kjøkkenmaskin til luftig og stivt ha i servering glas og setes i kjøleskapet til servering.
Karamellisert sjokolade kan du lage dagesvis i forveien. Det er enkelt, men krever litt tilstedeværelse.
Bryt sjokoladen i biter og legg den i en nonstickform. Sett den inn i ovnen på 160 grader. Den vil bli kornete og rar, men sakte, men sikkert, vil den få en gylden karamellfarge ettersom den karamelliserer seg. Avhengig av ovnen, kan det ta ca 10 minutter.
Server med sjokoladen og stikkelsbærsyltetøy.