Russedessert

Lokal dessert

med karamellisert hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Laget av: Bjarte Finne, kjøkkensjef på Fretheim Hotel i Flåm

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Russedessert med hvit sjokolade og stikkelsbær

Dessert

Middels

30min

Ingredienser

Til 4 porsjoner

4 dl Saft etter ønsket smak

6 dl vann

1 ss sukker

90 g semulegryn

200 g hvit sjokolade

Russedessert er en søt og luftig klassiker laget på saft og semulegryn. Dette er en nostagisk rett som vil bringe frem barndomsminner for mange. Den er også kjent som trollgrøt, og kan tilpasses med friske bær og eventuelt serveres med vaniljesaus.

Slik gjør du

Kok opp saft og vann, ha i sukker. Tilsett semulegryna og kok i ca 15 minutter. Ta gryten av platen og i en bolle og pisk den i en kjøkkenmaskin til luftig og stivt ha i servering glas og setes i kjøleskapet til servering.

Karamellisert sjokolade kan du lage dagesvis i forveien. Det er enkelt, men krever litt tilstedeværelse.

Bryt sjokoladen i biter og legg den i en nonstickform. Sett den inn i ovnen på 160 grader. Den vil bli kornete og rar, men sakte, men sikkert, vil den få en gylden karamellfarge ettersom den karamelliserer seg. Avhengig av ovnen, kan det ta ca 10 minutter.

Server med sjokoladen og stikkelsbærsyltetøy.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.