Tangspeket kveite
Lokal sjømat
Laget av: Morten Tungesvik.
Morten er gründer og medeier i Bare Bergenske som består av Bare Vestland og Bare Restaurant. Han har også nylig vært med på å starte opp selskapet EkteMat.
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Tangspeket kveite
Ingredienser
Oppskriften er til 4 personer
Tangspeket kveite
1 stk kveitefilet – For eksempel Glitne
1 blomkålhode
1 pk grønnkål
1 dl seterrømme
1 stk sitron
Gressløk
Spekemiks
70 gram fint salt
30 gram sukker
5 gram tørket søl-pulver
Kveite regnes for å være en av de mest eksklusive fiskesortene vi har. Den har et delikat og fløyelsmykt kjøtt og egner seg derfor veldig godt som festmat. Vi har lange tradisjoner for å bruke kveite på Vestlandet, og i dag drives det også bærekraftig kveiteoppdrett på land i Sogn. Ved å speke fisken får du et fast og fint resultat. Her viser Morten Tungesvik deg hvordan han lager en av sine favorittretter, og gir deg samtidig tips til hvordan du kan bruke delene av fisken som blir til overs.
Slik gjør du
Fisken spekes i spekemiksen i omtrent 30 minutter før den skylles og tørkes godt på et klede.
Vask, rens og tørk grønnkålen, og del blomkålen opp i fine buketter. Halvparten av blomkålbukettene stekes i smør til de blir gyldne, og blandes deretter med rømme, som du smaker til med sitron og salt og svart pepper. Den resterende halvdelen trekkes rolig i syltelake.
Kutt fisken i ønskelig størrelse og brenn den lett med en brenner. Grønnkålen vendes med litt olje og brennes lett den også.
Anrett med blomkål, rømme og kål, så er retten klar til servering.