Tilslørte bondepiker
Lokal dessert
med rabarbra og eple
Laget av: Anders Isager, daglig leder for JAJA Restaurant og Skyskraperen Restaurant på Ulriken.
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Tilslørte bondepiker
Ingredienser
Oppskriften er til 4 personer
Rabarbra
500 gr rabarbra/eple eller annen passende frukt/bær
50 g smør i terninger
ca. 100 g sukker (avhengig av hvor sur rabarbraen er)
1/2 ts malt kanel
2 ts revet sitronskall
1/2 ts frisk ingefær, revet
Smuldrelokk
100 gr mykt smør
50 g mandler eller andre nøtter (flak eller grovhakket)
75 g sukker
50 gr havregryn
50 gr hvetemel
I denne varianten av tilslørte bondepiker får de klassiske eplene selskap med frisk rabarbra, for en ny vri. Dette er en tradisjonell norsk dessert som vekker barndomsminner hos mange. Server den gjerne varm med lokal rømme eller iskrem til.
Slik gjør du
Skyll og kutt rabarbra og epler i grove biter med skallet på. Forvarm en stekepanne til rykende varm, ha i fruktbitene og stek dem litt tørre i pannen før du tilsetter smøret. Stek bitene videre til de får litt farge, og tilsett så sukkeret litt av gangen. Smak deg frem hvor søt du ønsker den, og smak til med kanel, sitron, ingefær eller andre krydder etter ønske. Når rabarbraen og eplene begynner å bli myke er den ferdig.
Smelt smøret i en stekepanne på middels temperatur, ha i mandler og havregryn og stek til det begynner å få litt farge. Ha i resten av ingrediensene og stek videre til alt er gyllenbrunt. Alternativt kan alt blandes sammen i en ildfast form og stekes gyllent i ovnen på 160 grader.
Pynt gjerne med «ugress fra hagen» – som skogsyre, engsyre (surblader), spiselige blomster eller lignende. Server helst varm med pisket fløte, rømme, yoghurt, kesam eller god iskrem til. Friske jordbær smaker også veldig godt sammen med rabarbra, og ofte er de i sesong på samme tid.
Denne oppskriften passer også veldig godt til eple, pære, plomme og stikkelsbær. Med andre ord, bruk det som er lokalt og i sesong.