Tilslørte bondepiker

Lokal dessert

med rabarbra og eple

Laget av: Anders Isager, daglig leder for JAJA Restaurant og Skyskraperen Restaurant på Ulriken.

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Tilslørte bondepiker

Dessert

Enkel

20min

Ingredienser

Oppskriften er til 4 personer

Rabarbra

500 gr rabarbra/eple eller annen passende frukt/bær

50 g smør i terninger

ca. 100 g sukker (avhengig av hvor sur rabarbraen er)

1/2 ts malt kanel

2 ts revet sitronskall

1/2 ts frisk ingefær, revet

Smuldrelokk

100 gr mykt smør

50 g mandler eller andre nøtter (flak eller grovhakket)

75 g sukker

50 gr havregryn

50 gr hvetemel

I denne varianten av tilslørte bondepiker får de klassiske eplene selskap med frisk rabarbra, for en ny vri. Dette er en tradisjonell norsk dessert som vekker barndomsminner hos mange. Server den gjerne varm med lokal rømme eller iskrem til.

Slik gjør du

Skyll og kutt rabarbra og epler i grove biter med skallet på. Forvarm en stekepanne til rykende varm, ha i fruktbitene og stek dem litt tørre i pannen før du tilsetter smøret. Stek bitene videre til de får litt farge, og tilsett så sukkeret litt av gangen. Smak deg frem hvor søt du ønsker den, og smak til med kanel, sitron, ingefær eller andre krydder etter ønske. Når rabarbraen og eplene begynner å bli myke er den ferdig.

Smelt smøret i en stekepanne på middels temperatur, ha i mandler og havregryn og stek til det begynner å få litt farge. Ha i resten av ingrediensene og stek videre til alt er gyllenbrunt. Alternativt kan alt blandes sammen i en ildfast form og stekes gyllent i ovnen på 160 grader.

Pynt gjerne med «ugress fra hagen» – som skogsyre, engsyre (surblader), spiselige blomster eller lignende. Server helst varm med pisket fløte, rømme, yoghurt, kesam eller god iskrem til. Friske jordbær smaker også veldig godt sammen med rabarbra, og ofte er de i sesong på samme tid.

Denne oppskriften passer også veldig godt til eple, pære, plomme og stikkelsbær. Med andre ord, bruk det som er lokalt og i sesong.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.