Krotakaker fra Hardanger
Lokal tradisjonsbakst
Laget av: Øyvind Vestrheim fra Spesialgrossisten Troye
Lokalmat
Signaturretter
Oppskrift
Krotakaker fra Hardanger
Ingredienser
½ l melk
½ l vann
2 pk gjær, rørt ut i vann
1 barneskje med salt
1 kopp olje
Ca 1,75 kg siktet rug
0,25 kg grovt hvetemel
Krotakaker er tradisjonsrik bakst fra Hardanger. Kakene minner om flatbrød og er laget av rugmel, vann og gjær. De får sitt karakteristiske mønster fra en spesiell kjevle med spisse tagger. Etter at emnet til en krotakake er kjevlet ut med et vanlig lefsekjevle, så krotes det (settes mønster i), ved å kjevle over hele kaken. Slik punkteres kakes med masse små hull, både i lengde- og bredderetningen, noe som forhindrer at kaken blåser seg opp under steking. Krotakakene kan spises tørre med smør, eller du kan bløte dem og spise dem som en lefse. De passer like godt som tilbehør til middagen eller sammen med pålegg.
Slik gjør du
Kna opp alt om gangen og lag fast brøddeig. Rør med sleiv og sørg for at deigen får god plass til å heve. Sett gjerne deigen kaldt kvelden før den skal bakes ut.
Bak ut til tynne kaker med vanlig kjevle, ca. 40 cm i diameter. Deretter «krotes» kakene med spesialkjevle for å få det typiske rutede mønsteret og ekstra utbaking. Kakene stekes så på takke til de blir sprø, ca. 2 minutter på hver side. De kan også bløtes etter steking for en mykere lefse-variant.
Smør og sukker er det vanligste å bruke på krotakaker, men de kan også serveres med sirup, ost, syltetøy og annet pålegg.