Krotakaker fra Hardanger

Lokal tradisjonsbakst

Laget av: Øyvind Vestrheim fra Spesialgrossisten Troye

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Krotakaker fra Hardanger

Dessert/Tilbehør

Enkel

Over 60 min

Ingredienser

½ l melk

½ l vann

2 pk gjær, rørt ut i vann

1 barneskje med salt

1 kopp olje

Ca 1,75 kg siktet rug

0,25 kg grovt hvetemel

Krotakaker er tradisjonsrik bakst fra Hardanger. Kakene minner om flatbrød og er laget av rugmel, vann og gjær. De får sitt karakteristiske mønster fra en spesiell kjevle med spisse tagger. Etter at emnet til en krotakake er kjevlet ut med et vanlig lefsekjevle, så krotes det (settes mønster i), ved å kjevle over hele kaken. Slik punkteres kakes med masse små hull, både i lengde- og bredderetningen, noe som forhindrer at kaken blåser seg opp under steking. Krotakakene kan spises tørre med smør, eller du kan bløte dem og spise dem som en lefse. De passer like godt som tilbehør til middagen eller sammen med pålegg.

Slik gjør du

Kna opp alt om gangen og lag fast brøddeig. Rør med sleiv og sørg for at deigen får god plass til å heve. Sett gjerne deigen kaldt kvelden før den skal bakes ut.

Bak ut til tynne kaker med vanlig kjevle, ca. 40 cm i diameter. Deretter «krotes» kakene med spesialkjevle for å få det typiske rutede mønsteret og ekstra utbaking. Kakene stekes så på takke til de blir sprø, ca. 2 minutter på hver side. De kan også bløtes etter steking for en mykere lefse-variant.

Smør og sukker er det vanligste å bruke på krotakaker, men de kan også serveres med sirup, ost, syltetøy og annet pålegg.

Lokalmat

Signaturretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Reinsdyrtartar

med konserverte grønnsaker og ramsløkmajones

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Kald kokt laks

med flatbrød, syltet agurk, egg og brunet smør.

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Rømmegrøt med blåmuggost

en klassiker med en liten vri

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Smalahove-bygotto

med geitost

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.