Intervju med Laila Skorge – Eier og gründer bak Colonialen

Intervju med Laila Skorge – Eier og gründer bak Colonialen 2255 2560 Matarena

Colonialen åpner slakterbutikk i desember

Publisert 18. november 2020

Restaurant-gründer Laila Skorge legger ikke skjul på at det er krevende tider for restaurantnæringen nå, men er glad for at de fremdeles kan holde åpent. Nå ser hun frem til å åpne ny avdeling.

-Antibac er den nye parfymen

Nedstengninger og restriksjoner har blitt pålagt serveringsstedene i hele landet. Colonialen-avdelingene har som andre serveringssteder måtte snu seg om for å tilpasse seg den nye hverdagen.

– Vi har vært veldig varsomme med antall åpningsdager og har justert åpningstidene. Menytilbudet er noe endret og mindre omfattende på noen av stedene. Vi har prøvd å skape aktiviteter for å friste gjester ut med aktuelle hendelser. Vi prøver hele tiden å tilpasse oss innstramminger og nye restriksjoner – etter beste evne, forteller Laila.

Tilpasningen i restaurantene gjør de blant annet gjennom å holde avstand. De tar imot færre gjester og har et lavere antall bord på spisestedene. Alle gjestene på serveringsstedene er nødt til å sitte. Laila ser ikke på smittevernreglene som et problem for restaurantene å overholde. Hun legger humoristisk til;

– Antibac er blitt den nye parfymen, selv om man ikke kan venne seg til lukten. Munnbind er også blitt en del av uniformen, stadfester hun.

Frykten er vår verste fiende

Det mest krevende med smittesituasjonen er uforutsigbarheten den bringer med seg, mener Skorge. Selv om sommeren var godt besøk, kom det nye innstramminger som gjorde at gjestene uteble i store deler av september.

Vi kommer til å trå varsomt fremover, men kommer ikke til å streve eller lengte tilbake til det som har vært. Dette er ikke nøkkelen. Vi må justere oss og se hva morgendagen kan bringe, forteller Laila.

Viktig å sikre de ansattes personlige økonomi

I dag koster det 25% moms for å spise mat på restaurant. Dersom man bestiller ta-med mat betaler man 15% moms. I følge Skorge ville nedjustering av mva for restaurant vært et viktig tiltak for bedriftene nå.

– Vår næring har lenge satt spørsmålstegn til dagens momssatser, og det er for mange av oss uforståelig at det skal være lavere satser på ta-med mat enn på mat konsumert på et sted. Dette gir ingen mening.

Fokuset til Colonialen er å holde flest mulig i arbeid nå. Skorge ser derfor positivt på alle tiltak og kompensasjonsordninger som gjør at sikre driften fremover.

– Det å stenge ned og åpne opp igjen er en kostbar affære og uendelig kjedelig for de ansatte. For vår del så har det vært, og vil i fortsettelsen være, uendelig viktig at våre ansatte kan forbli delvis permittert. Slik kan de ha sin personlige økonomi noenlunde sikret gjennom at de i tillegg kan jobbe noe hos oss, og få betalt for de timene og dagene de er på jobb. Kompensasjonsordninger for videre drift er positivt, sier Laila.

Glad for tillitt fra kommunen

Skorge er glad for at Bergen kommune har vis restaurantene tillitt til at overholde smittevernreglene på en god måte, og bestemt at serveringssteder fremdeles kan holde åpent.

– Bergen Kommune har på mange måter gjort oss til helsepersonell i denne tiden med å gå ut og si at de ikke ønsker å stenge oss eller ta bort muligheten for sosial kontakt, men begrense det til trygge møterom – noe de har gitt oss tilliten til å være. Med begrenset mulighet for å samles hjemme så vil vår arena være den ene muligheten mange har, forteller Laila.

Hos Colonialen kan folk fremdeles møtes og spise et godt måltid i trygge omgivelser. Hun merker seg at gjestene er både sultne på å mat og sosialt samvær.

– Vi er sosiale dyr og vi ønsker og savner å være på restaurant og spise god mat, forteller hun.

Har tro på hverdagen

Laila legger vekt på at det er en krevende tid for alle som har kniven på strupen, men gleder seg blant annet til å åpne en ny slakterbutikk i løpet av de neste ukene.

Jeg gleder meg til å åpne slakterbutikken SLAKT i begynnelsen av desember, og jeg gleder meg til å få min eldste datter hjem til jul. Jeg gleder meg hver dag til min yngste datter setter seg ned og klunker på gitaren, og jeg gleder meg til å gå ut å spise til helgen. Til løpeturen med min mann senere i dag, og til Yoga Vayu åpner opp igjen. Jeg tror på hverdagen.

Hun understreker at hun tror på hverdagen. Særlig gleder Laila seg til å få tilbake sine ansatte.

– Jeg gleder meg over alle de nydelige ansatte som fremdeles jobber med oss, og som er med å gjøre det mulig å komme seg gjennom denne tiden.

 


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /srv/web2/matarena/matarena.no/wp-content/plugins/movedo-extension/shortcodes/movedo_gallery.php on line 450