Prisdryss til sider fra Hardanger i internasjonal siderkonkurranse

Prisdryss til sider fra Hardanger i internasjonal siderkonkurranse 4032 3024 Matarena

Prisdryss til sider fra Hardanger i internasjonal siderkonkurranse

Publisert 26. november 2019

Søndag 25. november ble International Cider Competition 2019 avholdt i San Sebastian. Norge hevdet seg i verdenstoppen med fire gull, og totalt hele ni internasjonale priser til Sider frå Hardanger.

Baskerland har en rik sidertradisjon med regionalt beskyttelsesmerke. Likevel var det norske siderprodusenter som stakk av med flere av de gjeveste prisene da Sagardoaren Lurraldea arrangerte internasjonal siderkonkurranse i San Sebastian på søndag.

Totalt 190 produkter kjempet innenfor ni kategorier, i en konkurranse der 14 land var representert. 23 jurymedlemmer smakte seg frem til de beste produktene, og norske siderhus mottok til sammen ni priser. Ulvik Frukt & Cideri og Åkre Gård gikk av med seier og tok gull i kategoriene «Modern cider» og «Premium Carbonated Cider».

Asbjørn Børsheim som driver Ulvik Frukt & Cideri synes det er spesielt kjekt at gravensteineplet får heder og ære. -Det er eit av mine viktigaste sidereple. Denne prisen er eit bevis på at Sider frå Hardanger har kvalitet og er ei sterk merkevare, forteller han. Gjermund Åkre på Åkre gård synes også det er stort å bli belønna med pris. -Det er kjekt med annerkjennelse, og at hardt og målretta arbeid gjev resultat.

-Det er ikke tilfeldig at sider fra Hardanger stikker av med så mange priser, forteller Kjetil Widding som er leder for Siderklynga i Hardanger. -Produsentene fra Hardanger har et sterkt fokus på kvalitet og samarbeid, og det er en raushet mot hverandre i miljøet. Produsentene har et felles ønske om å løfte hverandre frem for å bygge fellesskap og fremme merkevaren Sider frå Hardanger.

Stolthet og tradisjon knyttet til epler fra Hardanger har vært avgjørende for den kvaliteten og veksten man opplever i regionen. Interessen for norsk sider er sterkt økende også nasjonalt. Vinmonopolet er stadig utsolgt, og i fjor ble det solgt oppunder 140 000 liter som nesten er en dobling fra året før. Hele 80% av norsk sider som selges på Vinmonopolet kommer fra Hardanger. Dette sier noe om det blomstrende sidermiljøet i Hardanger og alle de sterke ildsjelene som står bak stadig nye og spennende siderprodukter.

Matarena samarbeider med Siderklynga om kompetanseutvikling, og er prosjektleder for Norsk Siderfestival og Hardanger Internasjonale Siderfest.