Vossasmøret

Vossasmøret er upasteurisert, og kjernes med omsorg for mennesker, dyr og natur. Aud lager håndverkssmør på den gamle måten, med metoder delt fra generasjon til generasjon.

Vossasmøret

Vossasmøret er upasteurisert, og kjernes med omsorg for mennesker, dyr og natur. Aud lager håndverkssmør på den gamle måten, med metoder delt fra generasjon til generasjon.

Fakta

Adresse:
Jeraldsvegen 57, 5708 Voss

Telefon
+47 56 51 60 45

Nettsted
www.facebook.com/Vossasmoret

Kort om Vossasmøret

Da Aud Torhild Jensen var liten pleide hun å dra på stølen med bestemoren om sommeren. Det var her hun lærte å kjerne smør. Auds bestemor formidlet viktigheten ved å ta vare på de gamle tradisjonene, og å lage naturlige produkt uten tilsetningsstoff.

På Gjervalg Gard på Voss begynner en vanlig dag med sjødning. Det innebærer alt stellet i fjøset. Aud måker, melker og gir fôr, og steller med dyrene. Hun sørger selvfølgelig også for å klappe og kose litt med dem alle. Omsorg har alltid vært en grunnstein i hennes arbeid, fra Aud var hjertesykepleier til hun ble bonde på heltid. Det å leve i pakt med naturen, ta vare på den og følge de gamle tradisjonene for dyrking av mat er viktig, og innebærer naturligvis også godt stell av kyr og kalver.

Når Aud rister på den gamle lurabjølla, spretter alle kyrne opp. Så bærer det til fjells, til stølen som ligger to timer unna. Rosenkrans tar ledelsen, og ungdyra danser rundt. Fra slutten av juni til slutten av september går kyrne fritt på fjellbeite oppe i høyden. Da spiser de det de vil av urter og ugress. Det gir melka den friske smaken og smøret den løvetanngule fargen.

Kun den beste melken blir til smør. Melken separeres, så settes fløten til syrning med den unike kulturen som sitter i veggene. Prosessen begynner i løpet av få timer, men det kan ta dagevis å få frem den riktige smaken. Kjernemelken som skilles ut brukes til prim og næringsrike smoothies. Saup, som det også heter, er en unik proteinkilde. Vossasmøret er upasteurisert smør kjernet med hjerte for tradisjon.

Lokalmat

Produsenter

7 Fjell Bryggeri

Aga Sideri

Åkre Gard

Aktiv i Modalen

Alde Sider

Alverhonning

Alverland

Amble Gård

Apal Sideri

Bakstehuset på Ask

Bergen Øko

Bergsdalstunet

Bondens marked

Bratshaug Høylandsfe

Ciderhuset Balholm

Epli Sideri

Feddie Ocean Distillery

Fjåk Sjokolade

Fjellestad Gardskjøken

Fjordsider

Garden Kolås

Gardsbrenneriet

Hajen Sideri

Hardanger Bryggeri

Hardanger Bygdeysteri

Hardanger Saft og Siderfabrikk

Hardanger Siderprodusentlag

Hardangerbonden

Harding Sideri

Haugen Gardsmat

Haugsfrukt

Haust Hardanger

Heimalaga mat frå Pøylo

Heimtun økologisk gardsmat

Helleland Gard

Hille Økologisk Gardsbruk

Homlagarden

Kandal Kjøt

Kandal Ysteri & Gardsmat

Kvestad Sideri

Larsastova

Lofthus Ekspedisjon

Lofthus Sideri

Lynghaugen Bigard

Lystgården

Løvås Gard

Marås Hjort

Mikrogrønt

Molvik Gard

Nordre Solend Gård