Alde Sider

Omkranset av bratte fjell og fjord – Alde Sider fra Bleie Gard i Hardanger er smaken av herlige norske epler, og kan nytes slik gårdsfolket gjorde i gamle dager.

Alde Sider

Omkranset av bratte fjell og fjord – Alde Sider fra Bleie Gard i Hardanger er smaken av herlige norske epler, og kan nytes slik gårdsfolket gjorde i gamle dager.

Fakta

Adresse:
Indre Bleie, 5776 Nå

Telefon
+47 480 07 966

Nettsted
www.aldesider.no

Kort om Alde Sider

Alde er et gammelt navn for eple i Hardanger, og Olav Bleie driver nå Alde Sider og familiegården der epler har blitt dyrket siden frukten først kom til fjorden. Eplemosten var vanligvis noe kun gårdsfolket fikk drikke da det har kort holdbarhet, og resten av mosten ble så laget til sider. Olav pasteuriserer den ferske mosten ved 78°C og kjøler den så raskt ned, slik at den gode friske smaken kan nytes slik de få heldige fikk i gamle dager.

Når dagene blir korte og gulskjæret titter frem i lia, er eplene klarer til høsting. På Bleie Gard har sidermaker Olav sortene Gravenstein, Discovery og Aroma – alle ypperlige til sider. Eplene plukkes når de er søte nok og presses så til eplemost. Mosten blir så fylt i store ståltanke sammen med en anelse sukker og gjær. Denne prosessen tar noen måneder, men den som venter på noe godt venter aldeles ikke forgjeves. Med tid får sideren utviklet seg sakte men sikkert, og den gode og friske eplearomaen ivaretas. Når alle sidertankene er utgjæret om våren tilsettes litt kullsyre, og resultatet er en herlig perlende eplesider av beste kvalitet.

Lokalmat

Produsenter

7 Fjell

Aga Sideri

Åkre Gard

Alde Sider

Amble Gård

Apal Sideri

Bergsdalstunet

Bondens marked

Eikenberg

Fjåk Sjokolade

Fjellestad Gardskjøken

Gardsbrenneriet

Hardangerbonden

Hardangergutane

Hardangersmak

Harding Sideri

Haugen Gardsmat

Haust Hardanger

Heimalaga mat frå Pøylo

Helleland Gard

Hille Økologisk Gardsbruk

Kandal Kjøt

Kvestad Sideri

Marås Hjort

Mikrogrønt

Nordre Solend Gård

Nyyyt

OmCider

Ostegården

Slettevollen Gardsysteri

Smak av Nordhordland

Spildegarden

Store Naa Siderkompani

Strilalam

Svanøy Røykeri

Tekslo Seafood

Toppe Gartneri

Tveita Gardsmat

Undredal Stølsysteri

Varegga – Mat fra Bergen

Vestavin

Vikja

Voss Bryggeri

Vossasmør