Hille Økologisk Gardsbruk
Lengst ut i havgapet ved Sognesjøen ligger øybruket Hille, hvor naturen og havet er i samspill med økologisk jordbruk.
Lengst ut i havgapet ved Sognesjøen ligger øybruket Hille, hvor naturen og havet er i samspill med økologisk jordbruk.
Fakta
Kort om Hille Økologisk Gardsbruk
På vakre Hille driver Eva Hägglund og Svein Jarle Vatnøy gårdsbruk, og de lever det gode selvforsynte liv. De dyrker grønnsaker, fisker kreps, fisk og hummer, og plukker blåbær og tyttebær på flere av øyene som inngår i Hille. Fra Hille Økologiske Gardsbruk lages det pinnekjøtt, fenalår, og ulike stykningsdeler fra villsau. Eva og Svein Jarle selger også saueskinn, og hønene fra gården gir herlige økologiske egg.
Med både villsau, fjordlam, islandshester, høner, hunder og katter på gården er det liv og røre hele året, og dyrene nyter godt av naturressursene som finnes på øybruket. Hille øybruk består av over 100 øyer, og på flere av disse kan sauene beite. Ved å svi lyngen på øyene ved jevne mellomrom gis det rom for frisk lyng til å vokse. Dette er hovedsaklig for at sauene skal få best mulig næring, samt at kulturlandskapet bevares.
Villsauen er skapt for å leve i slike områder, og lyngheiene på øyene gjorde at Hille ble et naturlig sted å drive gård. Villsau er lettbente og hardføre dyr som fint klarer lamming alene, og på Hille får de leve fritt i naturen av lyng, gress, og tang og tare. Hilles flotte natur er avhengig av at gårdsdriften foregår på den tradisjonelle måten, i verdifullt kulturlandskap ved Norskekysten.