Aga Sideri
Mellom høye fjell i hjertet av Hardanger ligger Aga Sideri idyllisk til.
Mellom høye fjell i hjertet av Hardanger ligger Aga Sideri idyllisk til.
Fakta
Kort om Aga Sideri
Aga Sideri ligger omringet av høye fjell i hjertet av idylliske Hardanger. Siden 1300-tallet har bønder dyrket fram de tradisjonelle eplene i perfekte omgivelser. På 1700-tallet startet eventyret med eplesaften da man for første gang presset epler til en syrlig og søt drikk. Denne tradisjonen og kunnskapen for dyrking og pressing av epler har gjort Aga Sideri til dyktige produsenter av eplesaft og sider.
Hemmeligheten bak den gode smaken er eplesorten Aroma, en tradisjonell norsk eplesort som er høsteklar i slutten av september til begynnelsen av oktober. Før den tid har eplene fått det beste tenkelige klima og stell for ideell dyrking av frukt. Når eplene er blitt store og fine, plukkes de forsiktig ned fra trærne og fraktes til gården der de vaskes og presses. Med litt tid, litt magi, og litt hardt arbeid er resultatet noe helt fantastisk: Aga Sider.
Joar Aga, syvende generasjon av familiegården Aga, tilbyr også omvisning av sideriet på sommerhalvåret. Her kan man se hvordan tradisjonell sider fra Hardanger lages, i tillegg til en guidet tur omkring det historiske Agatunet.