Åkre Gard
En smaksopplevelse med ekte råvarer fra gården Åkre i Hardanger.
En smaksopplevelse med ekte råvarer fra gården Åkre i Hardanger.
Fakta
Kort om Åkre Gard
Åkre Gard er lokalisert på vestsiden av Sørfjorden i Ullensvang Herad i Hardanger, og nyter godt av det milde og fine vestlandsklimaet. Gården ligger optimalt plassert for å dyrke de beste eplene for syrlig, frisk og balansert Edel eplemost og Edel sider. Gården blir i dag drevet av Arita & Gjermund Åkre, og med god hjelp av seniorgenerasjonen Marit & Olav. På gården har det opp gjennom tiden vært produksjon av både frukt og kjøtt, men hovedfokus i dag er produksjon av eplemost og sider. Kvalitet, smaksopplevelse, kortreist, økologisk, naturlig og elegant er noen av nøkkelordene når produktene blir, og dette kjennes på smaken.
Når eplene er klare for henting på høsten blir produksjonsutstyr på Åkre klargjort for en intensiv og spennende tid. Eplene kommer fra egen produksjon, eller fra gode naboer i distriktet. Eplene blir varsamt mottatt, sortert og vasket før de er klare for å bli omgjort til søt og frisk eplemost. Eplemosten blir produsert i rene eplesorter for å bevare særpreget til de ulike sortene – Aroma, Discovery, Gravenstein, Idun, Karen Schneider, for å nevne noen. Eplemosten blir pasteurisert før den tappes på flasker. Her er det ingen tilsetninger, bare ren og frisk eplemost. Eplene som blir valgt ut som råstoff for eplesideren tappes på gjæringskar så fort de er omgjort til eplemost. Der vil mosten stå noen måneder under god kontroll slik at eplemosten sakte, men sikkert endrer seg til en aromatisk, frisk, tørr og perlende eplesider.