Fjellestad Gardskjøken
God mat er håndverk, og på Fjellestad Gardskjøken har smakene fått utviklet seg med tid og tradisjon.
God mat er håndverk, og på Fjellestad Gardskjøken har smakene fått utviklet seg med tid og tradisjon.
Fakta
Adresse:
Kleivane 25, 6823 Sandane
Telefon
+47 913 93 578
Nettsted
www.fjellestadgardskjoken.no
Kort om Fjellestad Gardskjøken
På Fjellestad Gard lages håndverksprodukt på melk fra lykkelige, spretne vestlandskyr, slik det har blitt gjort i generasjoner. Oppskriftene er håndbåren kunnskap som har gått i arv i familien, tradisjonen sitter i mellom fingrene, og produktene lages på gamlemåten: rene råvarer, helt uten tilsetningsstoffer. Med utsikt over Gloppefjorden kokes rømmegrøt og gombe med historie, identitet, og nærhet til naturen. Her beiter dyrene på friskt fôr som gir produktene den ekstra gode smaken.
Gombe har blitt brukt som festmat til høytider og merkedager på Vestlandet gjennom århundrer. På Fjellestad Gard har det bestandig kokt melk i kjelene, og da kona på nabogården fylte 50 år sto det naturligvis både gombe og lefser på festbordet som mor Fjellestad hadde laget. Grunnleggeren bak Fjellestad Gardskjøken, Kari-Ann Fjellestad, har alltid stilt med søtost til festlige lag for venner og bekjente, men det var først her hun fikk idéen om å produsere gombe for salg. En av gjestene likte festmaten så godt at han ville kjøpe med seg mer til julepresanger. Og det fikk han. I dag er det mer enn 30 år siden denne bursdagsfesten, og Fjellestad Gardskjøken produserer gombe som aldri før.
En porsjon med søtost er ikke komplett uten lefse. På Fjellestad Gardskjøken lages lefser på poteter fra nabogården. De steker søte snekalefser til kaffen og fyller dem rikt med smørekrem. Fiskelefsene til middagen lages på metoder som har gått i arv.