Harding Sideri
Økologisk sider fra midt mellom fjell og fjord i Hardanger.
Økologisk sider fra midt mellom fjell og fjord i Hardanger.
Fakta
Kort om Harding Sideri
Harding Sideri er Hardangers eneste økologiske sidergård, og drives av Jan Ove Nes. Jan Ove startet å lage sider på egen hånd da han etter en tids opphold utenbys flyttet hjem for å ta over familiegården på Nes i Grimo. Det var bestefaren til Jan Ove som lærte ham å lage sider, men med tiden har den originale oppskriften fått noen justeringer. Mens bestefaren ønsket en alkoholprosent på minst 14, vil Jan Ove at sideren skal kjennetegnes av den gode, rene eplesmaken.
Ved å drive økologisk sideri bruker Jan Ove kun naturlige plantevernmidler. Dette gjør at eplesortene som blir til sider må være av den mer robuste typen, og være motstandsdyktige mot sykdommer. Harding Sider består av sortene Aroma og Discovery, og tilsettes kun villgjær og økologisk sukker før den så settes til lagring i omtrent fem måneder. Resultatet er et utsøkt produkt som kjennetegnes av lange tradisjoner og Harding Sideris forkjærlighet til Hardangereplene.