Undredal Stølsysteri
Et ysteri midt i verdensarven.
Et ysteri midt i verdensarven.
Fakta
Kort om Undredal Stølsysteri
I Undredal er det å lage ost uløselig knyttet til bygdas identitet. Så langt tilbake man kan huske har det blitt laget ost av egen melk, og kunnskapen fra stølsbudeiene har blitt delt på tvers av generasjoner.
De tre familiene som står bak nyskapningen Undredal Stølsysteri SA har loset stolt tradisjon over i det moderne matlandskapet. Som det første geitostysteriet i Norge har de full autorisasjon for produksjon og salg av hvit og brun ost til hele Europa, og leverer upasteuriserte oster av beste kvalitet. Undredal Stølsysteri er først og fremst et lokalt ysteri, men kan regnes som en del av en stolt europeisk tradisjon der kvalitet ikke bare er relatert til tekniske kriterier, men til dyrehelse, jordsmonn, plantevalg og beitelandskapet.
Området i vakre Aurland i Sogn er som skapt for klatreglade geiter, og de tre familiegårdene som driver stølsysteriet har over 200 geiter som gir herlig melk til osteproduksjon. Ostene er laget av fersk rå melk, og råvaren går rett i ystekjelen uten varmebehandling. Dette er for å sikre alle melkens kvaliteter i ysteprosessen. Overskuddsmelken leveres til meierene slik at ingenting går til spille. Av geitemelken lages brun og hvit Undredal, og den tradisjonelle Sognakvitosten som er uten salt. Ostene finnes i ulike lagringsgrader, slik at alle kan finne sin favoritt hos Undredal Stølsysteri.