Vikja
Speilklare vann og frodige fjellsider. Vikja produserer økologisk kjøtt fra det vakre nærområdet rundt Vik i Sogn.
Speilklare vann og frodige fjellsider. Vikja produserer økologisk kjøtt fra det vakre nærområdet rundt Vik i Sogn.
Fakta
Kort om Vikja
Oppe på Vikafjellet beiter dyrene i vill natur under gode forhold. Her gomler de i seg næringsrike vekster, urter og bergarter som fylitt, som gir dyrene ekstra næringsrikt kjøtt. Vekstforholdet og beitet er avgjørende for den delikate smaken og den gode kvaliteten på kjøttet. Det er en av grunnene til at dyrene slaktes rett fra fjellet.
Vikja ble etablert ut fra et ønske om å gi dyrene et best mulig liv. I stedet for å sende dem av sted på en stressende transportetappe fikk dyrene det bedre ved å bli slaktet i bygda. Derfor gikk flere av gårdene i området sammen om å starte et eget slakteri. Ved å håndtere hele verdikjeden skaper Vikja gode kjøttprodukt med respekt for dyrene, samtidig som den helhetlige produksjonen gir muligheten til å kontrollere mørning og kvalitet helt til siste ledd. Hos Vikja bestiller bøndene tid til slakting, og er med dyrene hele veien i livets siste fase. Bedre velferd på dyrets siste reis kan man ikke forestille seg.
Vikja Kjøtt har eget slakteri og foredlingsanlegg der de produserer håndverksprodukt fra ursau, hvit sau og storfe. I Vikja lages spekepølser og pinnekjøtt, fenalår og hamburgere. Bedriften produserer også økologisk pastrami til Godt Brød-avdelingene i Bergen, og flere påleggsvarianter til hjemmebruk. Alle produktene fra Vikja lages uten gluten og melk, og er helt fri for svinekjøtt. I tillegg til produksjonen står Vikja også for salg og distribusjon selv, og kjører faste ruter over fjellet til Bergen og Oslo.